Annons
Annons

Sticka och virka tillsammans

Vet du vad KAL och CAL är? Inte. Här får du veta mer om fenomenet som lockar och engagerar allt fler!

KAL och CAL är begrepp som dyker upp lite här och var i handarbetskretsar. Men, vad betyder det. KAL och CAL står för Crochet resp Knit along =  Sticka resp Virka Tillsammans. Ett uppskattat sätt att tillsammans göra samma alster under en viss tid. Man visar sitt eget verk och hjälper varandra under vägens gång. Ibland kan det vara så att man får en del av mönstret i omgångar och det kan också vara att man inte vet vad slutresultatet ska bli – en hemlig CAL eller KAL. Deltagarna har oftast gjort olika färgval och kanske små personliga ändringar som gör koftan, tröjan, filten, ja, vad det nu ska bli,  personlig och unik.

Annons

En CAL eller KAL kan vara i en liten lokal grupp, nationellt eller internationell, med andra ord hur stor eller liten som helst! gruppen träffas ”på riktigt” eller över nätet. Idag drar precis en sådan igång. Den har väckt enormt stor uppmärksamhet på nätet och närmare 20 000 personer över hela världen (inklusive mig :)) har anmält sig till den CAL vilken samtidigt är en hyllning till upphovskvinnan till  en vacker pläd av virkade rutor , holländska Marinke Slump. Hon valde att förra året ta sitt liv. Hon var designer och bloggare för holländska garnföretaget Scheepjes och nu har de samarbete med hennes familj och 12 av hennes online- och bloggvänner (vilka färdigställde lapptäcksfilten) bjudit in till en CAL med namnet ”Last dance on the beach”. Det finns ett par olika alternativ på färdiga kit, både när det gäller kvalitet och färg, att köpa och för varje sålt kit skänks en del till välgörenhet för mental hälsa.

Mitt garnpaket har inte anlänt än och jag jagar ett för att lotta ut till er. Återkommer med hur det går. Nu vet ni i alla fall vad en KAL och CAL är om ni nu inte redan visste!

Ha en fin dag,
Malin

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)AnnonsAnnons

Senaste från Allers