Annons
Annons

Claras knutar

Claras knutar

Clara

Igår blev jag bjuden på en urgod vetebulle. Maffigt stor och proppad med kardemumma och jag insåg att till helgen blir det bullbak för min del. På bilden ser ni min bakglada systerdotter Claras fina veteknutar. De är också stora och kardemummadoftande men även laddade med kanel och till sist toppade med en rejäl nypa strösocker – det gör ju det redan goda ännu godare eller hur?

Annons

Här kommer receptet! Ha en fin helg!

/Malin

 

 

CLARAS KNUTAR (16 stora bullar)

3 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

150 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 stort ägg

2 msk nystött kardemumma

ca 12 dl vetemjöl

FYLLNING

175 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 msk nystött kardemumma

1 1/2 msk kanel

GARNERING

ägg till pensling och strösocker

 

Värm mjölken till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll på den ljumma mjölken. Klicka i det mjuka smöret och tillsätt sockret, saltet, ägget och kardemumman. Tillsätt mjölet i omgångar och blanda/knåda till en smidig deg.

Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Rör under tiden samman ingredienserna till fyllningen.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i två delar och kavla ut sedan ut var del till en platta, knappt 1 cm tjock. Bre på fyllningen, vik dubbel och skär 3-4 cm breda remsor. Vrid varje remsa ett par varv och snurra sedan ihop till en knut. Lägg knutarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i ca 40 minuter. Pensla dem med ägg och grädda dem mitt ugnen till gyllene färg, ca 10 minuter. Ta ut bullarna och pensla dem med lite sirapsvatten och strö till sist över rejält med strösocker.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)



Annons



Annons

Senaste från Allers