Annons
Annons

Sticka i semmeltider

Semmelkrans
Nej, semla kanske inte är det enklaste att äta medan man stickar. Men den här kransen är väl värd att lägga ner stickorna för, för en stund. Något att bjuda kompisarna på när stickgänget samlas härnäst! Receptet har Allers konditor Irene Ingelmark gjort, hennes fyllning med pistagemandlar är något alldeles extra, men det går naturligtvis bra att fylla med mandelmassa också…

FASTLAGSKRANS
Om kransarna inte går åt samma dag går det utmärkt att frysa dem i lufttät förpackning.
● 2 kransar à 10 bullar
75 g smör eller margarin
3/4 dl vit sirap
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1/2 ägg
1/2 tsk nystött kardemumma
1 krm salt
ca 7 1/2 dl vetemjöl
PENSLING & GARNERING
1/2 ägg
1/2 dl hackad pistagemandel
florsocker
FYLLNING TILL 1 KRANS
1 1/2 dl pistagemandlar
1 bittermandel
3 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

1. Rör smör eller margarin och sirap vitt och poröst.
2. Värm mjölken fingervarm och häll över jästen som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt ett par matskedar av matfettsblandningen.
3. Vispa upp ägget lätt och blanda ner hälften i degspadet. Spara resterande till pensling av bullarna. Tillsätt kardemumma och salt.
4. Blanda ner 6 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men lös deg. Täck degen med en bakduk och låt vila i bunken i ca 30 minuter.
5. Tillsätt den sparade matfettsblandningen och resten av vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg.
6. Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och dela i två jämnstora degbitar. Forma varje degbit till en längd som skärs upp i tio jämnstora bitar. Forma degbitarna till runda bullar som läggs till en krans på bakpappersklädd plåt, med ca 1 centimeters mellanrum.
7. Ställ bullarna att jäsa samman, vilket tar ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
8. Pensla kransarna med lätt uppvispat ägg och strö över hackad pistagemandel.
9. Grädda kransarna i mitten av ugnen i 7–8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
10. Mal pistagemandeln och bittermandeln och blanda samman med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt 1 dl av vispgrädden och rör samman till en smidig massa.
11. Vispa den sparade grädden. Skär av ett lock på bullarna och bre mandelsmeten på underdelarna. Spritsa eller klicka på vispgrädden. Lägg på locken och strö över florsocker.
Recept: Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(1)



Annons



Annons

Senaste från Allers